SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

jaja co zawieraja

  • Jakie jajka najlepiej jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jajka stanowią codzienny i właściwie nieodłączny element naszej diety, z wykluczeniem tych, u których wykryto nietolerancję na ten produkt. Są symbolem życia, świeżości, te kurze kojarzą się nam z Wielkanocą, ale w Polsce i nie tylko coraz częściej kosztujemy nowości, między innymi strusich jaj, które zakupić można zazwyczaj u hodowcy. Jakie są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 17682 Data: 2017-09-24 10:48:43
  • Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2781 Data: 2021-06-08 18:04:43
  • [...] człowieka na tę witaminę pokrywane jest w 80% z syntezy skórnej, a pozostałe 20% dostarczane jest z produktów zwierzęcych (ryby, mięso), ale znaleźć ją można również w jajach czy nabiale, występuje również w grzybach, a konkretniej w pieczarkach, w 100 gramach znajduje się 1,94 mg witaminy D i jest to całkiem dobry wynik, jednak badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5902 Data: 2017-07-25 09:17:16
  • Kolagen należy do podstawowych białek strukturalnych i jest głównym składnikiem większości tkanek naszego organizmu. Buduje on ok. 25% białek znajdujących się ludzkim ciele. Według „Biochemii Harpera”, u człowieka wyróżniamy ponad 25 typów kolagenu, jednak dzielimy go na różne klasy. Według innych naukowców i opracowań, wyróżniamy 28 typów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8874 Data: 2020-05-18 18:28:59
  • Dieta ketogeniczna - na czym polega, zalety i wady

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] śledzie, makrela, halibut, karp, łosoś dziki oliwa z oliwek orzechy awokado mięso, np.: udka z kurczaka, schab, polędwica wieprzowa, podroby, stek siemię lniane nasiona chia jaja sezam pestki dyni masło smalec Ważne jest, by w ciągu dnia dostarczać sobie produktów, które zawierają kwasy tłuszczowe z każdej z wymienionych frakcji. Źródła białka: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14998 Data: 2017-12-31 09:34:25
  • Jakie lody mają najmniej kalorii?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24412 Data: 2017-10-09 09:59:42
  • [...] osoba dorosła musi zjeść około 10 ciastek, aby osiągnąć górny, bezpieczny limit. Jajka Jajka sycą na wiele godzin. Uznane za wzorcowe (uznano je za takie w 1965 r.) białko jaja przyswaja się niezmiernie wolno, w tempie ~3 g na godzinę, dlatego pełna absorpcja omleta zawierającego 20 g białka zajmie ~ 7 h. W przypadku zwykłego jajka kurzego w 60 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4003 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • Jaka dieta przy hipoglikemii? Czy mogę mieć hipoglikemie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zrównoważona i uwzględniać różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi. Białko w diecie Źródła białka w diecie, takie jak mięso, ryby, jaja i odżywki białkowe, nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, ponieważ nie zawierają węglowodanów. Nieco inaczej sytuacja wygląda w przypadku nasion roślin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 476 Data: 2024-04-08 11:43:43
  • Produkty spożywcze zawierające białko. Białka w jedzeniu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Powszechnie wiadomo, że białko jest niezbędnym elementem diety, a jego odpowiednia podaż jest istotna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ma szczególne znaczenie dla osób aktywnych fizycznie, odchudzających się oraz budujących masę mięśniową. Proteiny stanowią podstawowy budulec mięśni, są niezbędne do regeneracji tkanek, są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10133 Data: 2017-07-16 13:09:43
  • Choroba sercowo-naczyniowa i leżąca u jej podstaw patologia, miażdżyca tętnic, jest główną przyczyną zgonów i niepełnosprawności na całym świecie. Przewiduje się, że do 2030 r. będzie umierać ponad 23 milionów ludzi rocznie z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Naukowcy ustalili, iż stan zapalny ma związek z miażdżycą i innymi chorobami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7365 Data: 2020-02-17 07:55:09
  • W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów.  Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 432 Data: 2023-09-28 15:12:43
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5512 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • Dietetyczne pułapki czyhające na sportowców

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Osiąganie („robienie”) formy w każdym sporcie oznacza coś zupełnie innego. Forma biegowa to określone osiągi na konkretnym dystansie, w sportach walki to przygotowanie do całego turnieju lub pojedynczego pojedynku. W sportach siłowych forma to ciężar w podrzucie i rwaniu (podnoszenie ciężarów), w trójboju w przysiadzie, wyciskaniu leżąc i martwym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8035 Data: 2019-10-06 19:23:16
  • [...] od 0,2 do 2,8 g protein na 1 kg masy ciała zawodnika (czyli nawet do 180 g białka dziennie), a panowie przebiegli aż 20 km. Zastosowano specjalne, znakowane białko jaja, aby oszacować zapotrzebowanie sportowców na proteiny. Na podstawie wielu skomplikowanych pomiarów i obliczeń oszacowano, iż biegacze potrzebują od 1.65 do 1.83 g białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5159 Data: 2018-09-10 11:50:39
  • 14 najlepszych produktów spożywczych dla mężczyzn

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Jeśli zależy ci na tym, abyś był silny, szczupły i zdrowy musisz nie tylko trenować, ale również zwracać uwagę na to, co jesz. Podpowiadamy, jakie produkty powinny być obecne w twoim menu. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek to bogate źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6. To sprawia, że jest ona idealnym pokarmem dla zdrowia serca. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10721 Data: 2018-02-02 23:09:57
  • Dieta dla kulturysty: 6 złotych zasad

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    Dieta nie oznacza jedynie specjalnego sposobu odżywiania się, jest to także każdy przyjęty sposób dostarczania pokarmu. Wiele osób utożsamia zwrot „jestem na diecie” z „odchudzam się”. W świecie kulturystyki istnieją dwa przeciwstawne bieguny, budowanie masy i redukcja tkanki tłuszczowej („wycinka”). Z praktyki wynika, iż nie należy starać się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3539 Data: 2022-10-20 09:25:38
  • Jakie ciastka na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8010 Data: 2017-10-20 20:29:17
  • Co zamiast mięsa? 13 najlepszych źródeł białka roślinnego

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] popularne, ale jeśli już są gdzieś reklamowane, to pokazywane są jako substytuty mięsa, i są dostępne w postaci gotowych „kotletów”. Wiele z tych produktów zawiera białko jaja, dlatego warto sprawdzić najpierw etykiety.  Nasiona chia Są kompletnymi źródłami białka, które można śmiało wykorzystać do przygotowania koktajlu lub jako dodatek do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6066 Data: 2020-01-27 16:37:04
  • Jaki majonez jest najzdrowszy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Przyjrzyjmy się zestawieniu i odpowiedzmy na pytanie, po który majonez najlepiej jest sięgać? Zestawienie majonezów Winiary Majonez dekoracyjny Skład: olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%, ocet, musztarda (woda, gorczyca, ocet, sól, cukier, przyprawy, aromat), cukier, sól, przyprawy, przeciwutleniacz (E385), regulator kwasowości (kwas cytrynowy). 100 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22324 Data: 2017-08-31 09:33:49
  • Białko jest jednym z trzech makroskładników odżywczych, których organizm potrzebuje dla zachowania pełni zdrowia. Najczęściej postrzegamy białko jedynie przez pryzmat budowania mięśni. Tymczasem jest ono niezwykle ważnym elementem diety nie tylko osób aktywnych fizycznie, ale również osób starszych oraz osób, którym zależy na zrzuceniu zbędnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2020-04-19 18:43:51